Samenwerking

Het ontstaan van de samenwerking

Bezielster van het project Iluña is Inge Van den Broeck. Na haar studies Klinische psychologie (2001, UGent) en Ontwikkelingssamenwerking (2002, UGent) is ze een tijdje in Bolivia als vrijwilliger in een middelbare school gaan werken in het dorpje Chulumani (hoofdstad van de regio Sud Yungas, op zo’n 4u rijden van La Paz). Gedurende 2 maanden heeft ze er psychologieles gegeven en leerlingen begeleid. Ze logeerde in die periode regelmatig bij lokale indiaanse boerenfamilies op het platteland. Zo raakte ze goed bevriend met mensen uit het dorpje Pasto Pata, op ongeveer een uur rijden van Chulumani.

Intussen zijn de vroegere laatstejaarsstudenten volwassen mensen. Door de uitbouw van sociale media aldaar werd het makkelijker om contact te hebben met de Boliviaanse vrienden. Nu haar eigen kinderen wat groter zijn, is ze eind 2016 teruggegaan naar Bolivia om iedereen opnieuw te gaan bezoeken. De draad werd onmiddellijk terug opgenomen. Sindsdien is ze al een paar keer teruggegaan.

Doel van het project Iluña

We willen een nauwe samenwerking uitbouwen met de lokale gemeenschap van het dorpje (San José de) Pasto Pata. Na uitgebreid overleg met de inwoners kwam er van hun uit de vraag om te kijken of we hier in het Noorden middelen kon vinden om hen in een eerste fase te ondersteunen bij o.a. de opbouw van hun nieuw kerkje en de middelbare school.

Door lokale initiatieven van bewoners financieel te ondersteunen, willen we een rechtstreekse bijdrage leveren om gemeenschappen in het zuiden de kans te geven te werken aan emancipatie, rechtvaardige structuren en bestrijding van armoede en sociale uitsluiting.

Het ligt in onze bedoeling om via een volledig transparante samenwerking de fondsen zo integraal mogelijk naar de projectondersteuning te laten gaan.

 

 

Betekenis van het woord Iluña

Het woord “iluña” betekent in het Aymara (lokale indianentaal) zoveel als “zaadje”. Dit zaadje staat symbool voor de kiem van ons nieuw project met als doel een vruchtbare samenwerking tussen België en Bolivia. Daarnaast wordt “iluña” in het Spaans vertaald naar “semilla”. Ook de lokale muziekgroep van het dorpje Pasto Pata (dorpje met wie we de samenwerking aangaan) draagt de naam “semilla”.

 

Symbool van het project “Iluña”

Als symbool van het project opteerden we voor een ‘cocablad’ en de kleuren van de ‘wipala-vlag’.

Het cocablad verwijst naar de lokale indianenboeren in de regio Sud-Yungas. Cocabladeren worden van oudsher door de indianen gebruikt bij ceremonies en feesten. Daarnaast heeft coca ook medicinale eigenschappen (het wordt o.a. gebruikt tegen pijn en hoogteziekte).

De Wiphala is een vierkant embleem, vaak gebruikt als een vlag, die de indianen van de centrale Andes en het Boliviaanse Amazoneregenwoud als symbool gebruiken. Het bestaat uit zeven bij zeven vierkanten in zeven kleuren, waarbij elk vak de kleur heeft van het vlak dat er linksboven of rechtsonder ligt. De betekenis van de kleuren is als volgt:

  • rood: aarde en de mensen uit de Andes
  • oranje: gemeenschap en cultuur
  • geel: energie
  • wit: tijd
  • groen: natuurlijke hulpbronnen
  • blauw: de hemel
  • paars: het bestuur van de Andes en zelfbeschikking

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief