Project ‘kerk’

Het ‘oude’ kerkje

 

“El señor de la Cruz” is de patroonheilige van het dorpje Pasto Pata. Begin mei is er jaarlijks een meerdaags feest in het dorp waarop op 3 mei in het bijzonder de patroonheilige gevierd wordt. De inwoners kijken een gans jaar uit naar deze speciale dagen waarop ook Indiaanse boeren uit de nabijgelegen dorpen afzakken naar Pasto Pata om mee te komen vieren. Inwoners uit ieder dorp komen dan in hun eigen traditionele klederdracht hun lokale dans tonen aan de anderen. Dit alles leidt tot een heel mooi en kleurrijk spektakel waarbij de lokale inwoners proberen om zo goed mogelijk hun tradities in stand te houden.

In het dorp Pasto Pata is er een heel actieve gelovige katholieke gemeenschap. Daar het oude kerkje niet alleen vervallen maar ook veel te klein geworden was, werd dit kerkje afgebroken.  We zijn nu volop op zoek naar fondsen voor de opbouw van dit nieuwe kerkje. Vanuit het gemeentebestuur zelf is er geen steun. Het nieuwe kerkje dient gebouwd te worden met middelen van de mensen zelf, dit gebeurt via collecte. Ondanks het feit dat de steden zich de laatste jaren ontwikkeld hebben, blijft de armoede op het platteland groot. In het dorpje Pasto Pata is de meerderheid van de inwoners traditioneel indiaanse landbouwer. Het gemiddelde maandloon ligt hier rond tussen de 200 en 300 euro. Als wij een bijdrage kunnen leveren om de bouw af te werken dan betekent dit minder financiële druk voor deze arme families.

Voor de inwoners van Pasto Pata is hun kerk een heel belangrijke symbolische plek. In tegenstelling tot in ons land heeft in het Boliviaanse binnenland de dorpskerk nog een grote waarde, het is een beetje zoals het kloppende hart van de gemeenschap waar de lokale indiaanse boeren elkaar ontmoeten tijdens de vieringen. Lokale pastoors doen hier ook veel psychosociaal werk, ze zijn tegelijk vertrouwensfiguur en luisterend oor voor de mensen. De spirituele ondersteuning geeft deze arme boeren een houvast om hun harde levensomstandigheden te trotseren.

De opvolging van het project zal ginder ter plekke geregeld worden door Dr. Juan de Dios Flores, de arts van het dorp, gekend als een betrouwbaar en gerespecteerd figuur. Inge heeft in het dorp verschillende contactpersonen die ons voldoende feedback kunnen terugkoppelen over de besteding van de fondsen.

 

 

Afbraak van de oude kerk

 

Opbouw van de nieuwe kerk

 

 

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief